Specialisaties: Implantologie

Tandheelkundig Centrum van Someren Brand is gespecialiseerd in het plaatsen van implantaten.

Wij werken met het wereldwijde erkende ITI Straumann systeem.

Implantologie

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel, die in het kaakbot wordt geplaatst en ziet er uit als
een soort schroefje. Ze worden gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal, waar bot makkelijk aan hecht.

 

Implantaten zijn klein, hebben een doorsnede variërend van 3,3 tot 4,8 mm en zijn
tussen 4 tot 16 mm lang. Ze zijn ongeveer net zo groot als een natuurlijke tandwortel.

Implantologie

Hoe werkt het?

Bij iedere volwassene kan in principe een implantaat worden geplaatst. Wel is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen. Indien er te weinig bot aanwezig is, kan bot eventueel met autoloog- of donorbot worden aangevuld. Als het bot te smal en/of te laag is, om er een implantaat in te zetten, zal er in enkele gevallen van implantaten moeten worden afgezien.

 

Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het van belang dat het tandvlees hieromheen gezond is. Als dit niet zo is moet daar eerst iets aan worden gedaan. Door een inspectie van uw mond en het analyseren van de gemaakte röntgenfoto’s zal duidelijk worden of implantaten ook bij u kunnen worden geplaatst.

De implantatie procedure kent verschillende fasen:

Het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit een medisch en tandheelkundig deel. Door de inspectie van uw mond en het analyseren van de gemaakte röntgenfoto’s is de plaats en de hoeveelheid implantaten te bepalen.

 

De implantatie
Het plaatsen van een implantaat is een kleine operatieve ingreep. Deze ingreep kan veelal onder plaatselijke verdoving geschieden. Er wordt een opening in het tandvlees gemaakt; vervolgens wordt in het bot een gaatje geboord waar het implantaat precies in past. De ingreep duurt, afhankelijk van het aantal implantaten, meestal tussen de 30 en 90 minuten. Over het algemeen vallen pijn en zwelling erg mee. Zwelling die na de implantatie ontstaat, kan door het koelen van de wang worden beperkt.

 

De ingroei-fase
Het vastgroeien van de implantaten neemt in de meeste gevallen 6 weken tot 6 maanden in beslag. Deze tijdsduur is afhankelijk van een aantal factoren, zoals hoeveelheid en kwaliteit van het bot. Na ruim een week kunnen de hechtingen worden verwijderd. Het is wel verstandig uw dieet iets aan te passen en zeer hard voedsel te vermijden, zodat de implantaten ongestoord vast kunnen groeien.

 

Nieuwe voorziening
Na de ingroei-fase wordt de kroon, brug of prothese vervaardigd. De kroon en brug worden vastgezet op de implantaten. De prothese klikt vast op knoppen of een staafje (staaf / hulsconstructie) tussen de implantaten. De zorgen van een loszittend kunstgebit en het gerommel met kleefpasta’s behoren definitief tot het verleden!

 

De nazorg
Een goede mondhygiëne en regelmatige controles zijn essentieel voor een lange levensduur van de implantaten. Uitgebreide onderzoeken en ervaringen hebben inmiddels aangetoond dat implantaten, mits goed onderhouden, na tientallen jaren nog uitstekend kunnen functioneren.

 

Mislukt een implantatie wel eens?
Ja, in ongeveer 1,5% (onderkaak) tot 5% (bovenkaak) van de gevallen is er sprake van een mislukking. Het implantaat groeit niet vast of kan na verloop van tijd weer los gaan zitten. In deze gevallen kan het implantaat pijnlijk aanvoelen en zal moeten worden verwijderd. Het kaakbot en het tandvlees genezen normaal. Na 3 tot 6 maanden kan een nieuw implantaat worden aangebracht.