Specialisaties: Endodontologie

Endodontische behandelingen voor gezonde tanden.

ENDODONTOLOGIE

Endodontologie is het onderdeel in de tandheelkunde dat gaat over de behandeling van de ‘binnenkant’ van de tanden en kiezen.

We hebben het dan vooral over wortelkanaalbehandelingen. In het wortelkanaal van de tand of kies zit een pulpa, dit is weefsel dat voornamelijk bestaat uit zenuwweefsel en bloedvaten. Door bijvoorbeeld tandbederf, een lekkende vulling of een trauma kan de pulpa ontstoken raken.

 

Een ontstoken pulpa zorgt voor pijnklachten bij warm of koud. De pulpa kan ook afsterven waarna een ontsteking in het kaakbot rond de wortelpunt zal ontstaan. Dit kan weer leiden tot klachten bij eten en bijten, maar kan ook een spontane, uitstralende pijn tot gevolg hebben. Op een röntgenfoto kunnen wij een ontsteking rond de wortelpunt vaak goed zien.

ENDODONTOLOGIE

De wortelkanaalbehandeling.

Wanneer de tandarts een ontsteking aan de pulpa vaststelt die voor pijn zorgt, zal deze een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Al onze wortelkanaalbehandelingen worden onder een Zeiss microscoop uitgevoerd.

 

Door onder een vergroting de behandeling uit te voeren, kun je diep in de kanalen kijken, de kanalen goed reinigen en een voorspelbare behandeling uitvoeren.